HOME PAGE HOME PAGE HOME PAGE ENGLISHSLOVENSKYČESKY
 
Pátek 19.04.2024
FS PÚČIK
Folklorní soubor PÚČIK
Historie souboru
Kde nás najdete
Repertoár souboru
Cimbálová muzika
Aktuality a zprávy
Kalendář akcí
Fotogalerie
KONTAKTY
Napište nám



FOLKLORNÍ SDRUŽENÍ ČESKÉ REPUBLIKY

SDRUŽENÍ PŘÁTEL FOLKLORU

Moravská galerie v Brně - Místodržitelský palác [ Galerie ]

Expozice: Stálá expozice starého umění: Gotika - Baroko - 19. století. Pohled Medúsy.
Otvírací doba: celoročně
Zavřeno: pondělí, úterý
Vstupné: 80 Kč
Poplatky: 50 Kč (za fotografování v expozicích a výstavách)
Průvodce: ne
Jazyk (kromě češtiny): v angličtině, němčině a francouzštině
Popisky: ano
Jazyk popisků: Angličtina
Poslední návštěva: 30 min. před uzavřením
Čas prohlídky: 90 min
Suvenýry: ano
Občerstvení: ano
Bezbariérový přístup: ne
Šatna: ano
WC: ano
Umístění v obci, orientační bod: V centru města, u kostela sv. Tomáše.
Rok založení: 1961

Otevírací doba muzea
Středa, Pátek - Neděle 10.00 - 18.00
Čtvrtek 10.00 - 19.00
1. pátek v měsíci - vstup zdarma


Objekty Moravské galerie

Pražákův palác - Stálá expozice českého moderního a současného umění, proměnné aktuální výstavy, veřejná knihovna výtvarného knižního fondu.
Adresa: Husova 18, Brno; Bezbariérový vstup z Besední ulice č. 2.

Místodržitelský palác - Stálá expozice od gotiky 19. století a proměnné aktuální výstavy.
Adresa: Moravské náměstí 1a, Brno

Uměleckoprůmyslové muzeum - Stálá expozice užitého a uměleckého řemesla od středověku po současnost a proměnné aktuální výstavy.
Adresa: Husova 14, Brno



Historie

Moravská galerie vznikla v roce 1961 sloučením obrazárny Moravského muzea s Moravským uměleckoprůmyslovým muzeem. Základy sbírkových fondů souvisí se založením Františkova (později Moravského) muzea v Brně v roce 1817 a Moravského uměleckoprůmyslového muzea v roce 1873, v jejichž rámci byly sbírky budovány.
V roce 1990 získala galerie Místodržitelský palác, původně augustiniánský klášter, postavený M. Grimmem v letech 1732-1750 a o dva roky později jej po náročných opravách zpřístupnila veřejnosti.

V letech 1990-1994 byla zrekonstruována budova Pražákova paláce (z let 1871 až 1874 podle návrhu Th. Hansena) pro potřeby sbírek volného umění, pro vedení ústavu a odbornou veřejnou knihovnu se sbírkou starých tisků a bibliofilií.
Po pražské Národní galerii představuje Moravská galerie druhé největší muzeum umění v České republice.

Sbírky

Základem sbírek obrazárny Moravské galerie se staly šlechtické, církevní i měšťanské dary tehdejšímu Františkovu muzeu.

Nejstarší exponáty rakouské, moravské, porýnské a jihoněmecké provincie, pocházející ze 14. a 15. století, jsou umístěny v barokní budově Místodržitelského paláce.

Podobně i malířství devatenáctého století , zastoupené sbírkou německou, rakouskou, českou a moravskou, má středoevropský charakter a ukazuje na kulturně exponované postavení Brna mezi Vídní a Prahou.

Sbírka českého moderního malířství a sochařství se začala utvářet od začátku 20. století. Koncem dvacátých a během třicátých let byla akvizicemi českých expresionistů a kubistů získána zásadní díla, která přestavují významnou součást dnešní stálé expozice vystavené v Hansenově stavbě Pražákova paláce. Vedle známých obrazů B. Kubišty, E. Filly, A. Procházky je v Brně kvalitně zastoupena tvorba J. Šímy, V. Makovského a B. Laciny.

Současné české malířství a sochařství representují díla F. Ronovského, K. Malicha, K. Nepraše, J. Načeradského, K. Gebauera a M. Rittsteina.

Sbírky uměleckoprůmyslového muzea jsou orientovány na obory historického uměleckého řemesla a současného užitého umění - sbírka skla, drahých a obecných kovů, textilu, nábytku. K nejstarším artefaktům náleží drobná kolekce antické keramiky a koptských tkanin, také např. etruská zrcátka, čínská keramika, japonské tsuby, islámské kachle a tepané nádoby.

Sbírka užité grafiky, která je zde též zastoupena představuje unikátní kolekci světového secesního plakátu - A. Mucha, K. Moser atd. Český umělecký a reklamní plakát representuje tvorba J. Preislera, A. Hofbauera, V. Špály, J. Zrzavého, L. Sutnara. Díky akvizicím z Bienále grafického designu se tato sbírka stala nejrozsáhlejší v České republice.

Fotografická sbírka byla založena v roce 1962 jako jedna z prvních v Evropě. Dnes zahrnuje asi 15 000 sbírkových předmětů, představujících celou historii fotografie. Nejcennější součástí jsou práce z období kolem roku 1900 (V. F. Bufka)a zejména avantgardní fotografie z období 1918-1948. Rozsáhlé autorské kolekce (J. Sudek, J. Funke a další) jsou stále doplňovány o současné autory.

Nejvýznamnější mezinárodní akcí, jež je pořádána v Moravské galerii každý sudý rok, je Mezinárodní bienále grafického designu, jehož pořadateli jsou Ministerstvo kultury ČR, Moravská galerie, Sdružení Bienále Brno, město Brno, Design Centrum ČR. Jedná se o soutěžní přehlídku, při níž mezinárodní porota vyhlašuje Velkou cenu, medaile v jednotlivých kategoriích a zvláštní ceny.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Moravská galerie v Brně - Místodržitelský palác
Moravské nám. 1a
602 20 Brno
Česko (CZ)
tel: (+420) 542 321 100
fax: (+420) 542 216 651

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Galerie
AKTUALIZACE: Kateřina Rutarová org. 56, 15.05.2003 v 10:05 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLOR A TRADICE
Etnografický region
Etnografický subregion
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
FOLKLORNÍ AKCE V KRAJI
Aktuality a zprávy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář akcí v kraji