HOME PAGE HOME PAGE HOME PAGE ENGLISHSLOVENSKYČESKY
 
Čtvrtek 28.03.2024
FS PÚČIK
Folklorní soubor PÚČIK
Historie souboru
Kde nás najdete
Repertoár souboru
Cimbálová muzika
Aktuality a zprávy
Kalendář akcí
Fotogalerie
KONTAKTY
Napište nám



FOLKLORNÍ SDRUŽENÍ ČESKÉ REPUBLIKY

SDRUŽENÍ PŘÁTEL FOLKLORU

Historie FoS PÚČIK [ Historie (archivní dokument) ]

Folklorní sdružení Púčik

Folklorní sdružení Púčik je občanským sdružením, které se hlásí k slovenské menšině žijící v České republice a podobně jako jiné menšinové spolky a sdružení slovenské menšiny pořádá různé aktivity zejména při uchovávání a rozvíjení slovenských lidových tradic. Folklorní sdružení Púčik je jedním z hlavních organizátorů Mezinárodního festivalu slovenského folkloru v ČR Jánošíkov dukát, pořádaného každoročně v Rožnově pod Radhoštěm. Prostřednictvím mládežnického soubor Púčik a dětského folklorního souboru se pravidelně zúčastňuje přehlídek a festivalů v České republice i v zahraničí. Každoročně se účastní MFF Brno v rámci lidových slavností města Brna. Soubory účinkovaly na MFF ve Strážnici, jsou držiteli několika významných ocenění. Na mezinárodním festivalu v italském Minturnu v roce 1997 získal mládežnický soubor cenu starosty města za taneční projev.

Na posledních ročnících folklorního festivalu Rožnovská valaška získaly oba kolektivy cenu Ministra obrany ČR. FS Púčik reprezentoval slovenské lidové umění i na mnohých festivalech v zahraničí.

Toto sdružení se aktivně zapojuje do kulturního dění a do společenského života Brna a okolí, soubory samostatně organizují koncerty a vystoupení pro dětskou i dospělou veřejnost. Soubory vystupují na propagačních a doprovodných akcích ve městě Brně i blízkém okolí.

Sdružení Púčik vyvíjí i charitativní činnost zejména pro postižené děti a přestárlé spoluobčany, organizuje koncerty výchovného charakteru pro děti brněnských škol.

V roce 2001 folklorní sdružení Púčik zorganizovalo a připravilo slavnostní koncert všech menšin žijících na území města Brna pod názvem Žijeme v jednom městě. Koncert se konal pod záštitou zmocněnce vlády pro lidská práva a místopředsedy Rady pro národnostní menšiny MUDr. Jana Jařaba. Tento projekt byl zorganizován i v roce 2002 pro národnostní menšiny žijící a působící ve městě Brně, za podpory místopředsedy vlády České republiky a předsedy Rady vlády pro národnostní menšiny PhDr. Petra Mareše. V roce 2003 a 2004 folklorní sdružení Púčik připravilo projekt "Návraty ke kořenům" - setkání národnostních menšin žijících na území Jihomoravského kraje a projekt pro národnostní menšiny žijící a působící ve městě Brně. Této projekty folklorní sdružení Púčik připravuje každoročně.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Dr. Vlastimil Fabišik
Chodská 2829/19/i
612 00 Brno
Česko (CZ)
tel: +420 603 445 279

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.PUCIK.cz

AKTUALIZACE: Vlastimil Fabišik (Folklorní sdružení PÚČIK) org. 24, 25.02.2010 v 09:48 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLOR A TRADICE
Etnografický region
Etnografický subregion
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
FOLKLORNÍ AKCE V KRAJI
Aktuality a zprávy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář akcí v kraji